Start.Missie.Prioriteit.Aandachtsvelden.Natuurgebieden.Donateur worden.Samenwerking.Communicatie.
Het gouden vierkant van Gaasterland

Voormalig Gaasterland was beperkt in het aantal inwoners maar het grondgebied was redelijk groot. En met de fusie is dat alleen maar meer geworden. Toch lijkt het soms dat alleen één vierkante kilometer van belang is. Iedereen wil daar wat, meestal iets wat anderen dan weer niet willen. Alleen de natuur heeft niets te willen, hoewel het vooral een natuurlijk gebied is.

Het gaat om de vierkante kilometer van de manege; Roekenbos; Golfbaan; Kippenburg; campus de Wyldemerk en de Grasdrogerij. Het begon met de manege en het bijbehorende parkeerterrein. Toeristen konden vanaf daar het bos in en naar Oudemirdum. Veel meer dan een carpoolplaats en parkeerplaats voor paardenevenementen is het nooit geworden. Daarna kwam de golfbaan, voor de elite van Gaasterland en omstreken. Gladgeschoren ‘natuur’ met bijzondere vogels en plantjes maar niet vrij toegankelijk. Vervolgens moest er een brug over de Luts naar het rust en stiltegebied het Roekebos. Als die brug er niet kwam dan zou het plan voor ruitertoerisme instorten. De plannen voor een bedrijfswoning, kanovervoer etc.  zijn alleen voor de subsidieaanvraag (?). Het bestuur verzekert dat het doel alleen paardensport is. Dus niet verder zeuren en instemmen met de brug.

De campus dient zich aan, fel bestreden door verschillende partijen. Vijf jaar mocht de tijdelijke bebouwing blijven staan. Toen de vijf jaar om waren was de campus failliet. De gemeente deed niets, ook niet na een uitspraak van de Raad van State.
Ondertussen werd de Sminkevaart uitgebaggerd in het kader van het project met de boot naar het bos. Het resultaat is bekend, de varens zijn vernietigd en de boten lopen weer vast in de blubber. Veel geld uitgegeven voor de transitie van mooiste opvaart van Friesland naar een armzalig slootje.
De campus werd verkocht en er waren grootse plannen voor het terrein. De gemeenteraad stak hier een stokje voor. Niet getreurd want de wethouder helpt bij het verleggen van de plannen en de units.

Zo zijn we terug bij de manege waar de units van de campus naar toe moeten verhuizen. Het gaat om een bedrijfswoning; kanoverhuur; boxen en een wedstrijdgebouw. Dat wat er nooit zou komen. Alles aan de achterkant van de manege langs de Luts. Uit onderzoek van Altena en Wijmenga, uitgevoerd in opdracht van de gemeente rond de aanleg van de campus, blijkt dat de Luts belangrijk is voor verschillende soorten vleermuizen. Vleermuizen zijn vooral gevoelig voor verstoring door licht. Daarbij ligt aan de overzijde nog steeds een rust en stiltegebied. De stichting heeft vanzelfsprekend bezwaar aangetekend.

Amsterdam heeft de gouden bocht. Gaasterland heeft het gouden vierkant. Goud voor ondernemers, niet voor de natuur. De reden voor de verschillende initiatieven op deze vierkante kilometer is vooral de natuur. Bos, water en bijbehorende rust.

Vervolgens wordt er nooit rekening gehouden met de natuur, die moet zich plooien naar de wensen van de gebruiker. Wat zou het toch mooi zijn als de natuur tegen al die plannenmakers zou zeggen:” Als het je niet aanstaat zoals wij ons als natuur hier presenteren dan rot je maar op naar een ander gebied”.
Helaas is het aan ons als stichting om de natuur een stem te geven. Dat blijven wij ondanks alle frustraties met volle overtuiging doen.De Stichting “Campus NEE” heeft zich vanaf 2006 bezig gehouden met een strijd tegen de vestiging van de Campus en de afbraak van de verboden gebouwen.  Deze strijd is gewonnen! Het Gouden Vierkant Wyldemerk/Kippenburg staat echter nog steeds onder druk (als gevolg van weer nieuwe plannen in dit gebied van de verliezende partij) en daarom heeft de Stichting “Campus NEE” besloten om de statuten te wijzigen en vanaf oktober 2016 haar naam te wijzigen in de Vereniging “MOOI KIPPENBURG-WYYLDEMERK E.O” E-mail: mooikippenburg-eo@kpnmail.nl