Start.Missie.Prioriteit.Aandachtsvelden.Natuurgebieden.Donateur worden.Samenwerking.Communicatie.
Sminkevaart koningsvarens
Her en der staan weer varens langs de Sminkefeart maar de feart is nog steeds een schim van wat het ooit was. De habitat voor de varens is dusdanig veranderd dat de voorplanting moeizaam gaat. Het wandelpad dat is aangelegd heeft als ondergrond een geotube met daarin de deels vervuilde bagger specie en delen van de geotube zijn bloot komen te liggen en op sommige plekken is het wandelpad onbegaanbaar. De koningsvarens hebben concurrentie van opslag en wildgroei en dat zal verwijderd moeten worden om de varens weer een kans te geven. De verplaatsing van de varens was “nodig” voor het uitbaggeren van de Sminkefeart in het kader van het project ‘met de boot naar het bos’. Feit is dat het huurders van een sloep al vorig jaar verboden werd de Sminkefeart op te varen.  De vaart is weer deels dichtgeslibd.

De feart blijft achter met lege oevers. Wat eens de mooiste opvaart van Fryslân was, is helaas een smal slootje geworden zonder de indrukwekkende wand van koningsvarens.
Natuur verpest voor niets dus en ook nog eens veel geld uitgegeven aan niets. De verantwoordelijken voor deze actie zijn natuurlijk al vertrokken.

Op onderstaande foto`s  is te zien hoe het met de Sminkevaart gesteld is. Wandelpad onbegaanbaar, wildgroei van allerlei vuil en bomen in en over de vaart.